Wanneer het werkblad in de keuken versleten is, wordt het tijd dit te vervangen. Misschien is het hier en daar flink beschadigd of wil je gewoon een ander blad om je keuken meteen een andere look te kunnen geven.
Het werkblad renoveren
Als het werkblad in de keuken versleten is, zal dit vaak kale plekken hebben of is het beschadigd omdat je het natuurlijk veelvuldig gebruikt. Wanneer het werkblad versleten is, is natuurlijk bij iedereen anders. Dit hangt af van de intensiteit van het gebruik maar ook van het soort werkblad dat je hebt en van wat voor materiaal het gemaakt is. Wanneer de rest van de keuken nog goed is, is het natuurlijk niet nodig om alles te vervangen. Alleen het werkblad vervangen is ook goed mogelijk in een keuken. Dit kun je zelf doen als je erg handig bent, maar je kunt het ook aan een professional overlaten.
Werkblad keuken vervangen
Een nieuw werkblad heeft als voordeel dat je keuken er weer als nieuw uitziet en dat je er met plezier kunt werken. Het is natuurlijk ook een stuk hygiënischer dan het oude blad met vlekken die er niet meer afgaan of waar stukjes langzaam maar zeker afbladderen. Is het blad wel aan vervanging toe? Dan kun je een professional inschakelen om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Het is natuurlijk belangrijk dat je een nieuw werkblad kiest dat je zelf mooi vindt, maar dat ook goed bij de rest van de keuken past.
Soorten werkbladen vergelijken
Het is erg belangrijk om van tevoren goed te bekijken van welk materiaal je een werkblad wilt laten maken. Je hebt hierbij de keuze uit de volgende materialen, die allemaal hun eigen speciale kenmerken hebben:
- Composiet; dit werkblad wordt gemaakt van een combinatie van kunststof en natuursteen. Het is hygiënisch, krasbestendig en waterdicht. Het materiaal kan niet goed tegen warme pannen en schalen dus daarbij gebruik je beter een onderzetter.
- Graniet; is hitte- en krasbestendig maar kan wel poreus zijn waardoor het water kan doorlaten. Het materiaal heeft een luxe uitstraling.
- Laminaat; geeft een warme uitstraling aan de keuken. Het is niet bestand tegen hitte, vocht en krassen maar dit kan verholpen worden door een speciale coating op het houten werkblad aan te brengen.
- Glas; heeft een luxe uitstraling en is waterbestendig, kan tegen hitte en is bestand tegen krassen indien er wordt gekozen voor industrieel gehard glas. Klein nadeel is wel dat je er altijd vingerafdrukken en vlekken op ziet staan.
- Inox; kan goed tegen vocht en hitte en is makkelijk te onderhouden. Minder goed bestand tegen krassen maar er wordt vaak voor gekozen in commerciële keukens.
- Corian; heeft geen zichtbare naden, is bijzonder onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Het kunnen wel krassen op het werkblad komen en het kan niet goed tegen hitte. Wordt veel toegepast in industriële keukens.
- Keramiek; vrij nieuwe toepassing voor werkbladen maar kan tegen hitte en is bestand tegen krassen en vlekken. Enig nadeel is dat je moet oppassen met scherpe en zware voorwerpen. Doet mooi aan en past bij alle veel andere materialen in de keuken.
- Beton; doet heel modern en netjes afgewerkt aan, is bestand tegen krassen en hitte maar kan wel breken als je pech hebt. Erg zwaar materiaal dus niet voor alle keukens geschikt.
- Kunststof; heel hygiënisch en niet zo duur in aanschaf, maar niet goed bestand tegen warme voorwerpen. Zal niet snel krassen vertonen.
- Dekton; mengeling van glas, porselein en kwarts. Nieuw materiaal dat hard en waterdicht is. Het is bestand tegen hitte, krassen en vlekken en kan heel natuurlijk aandoen zodat het mooi oogt in veel keukens.
Onderhoudsvriendelijk, krasvast en hittebestendig
Welk materiaal je kiest, is natuurlijk aan jou. Het is belangrijk dat een werkblad onderhoudsvriendelijk is, hittebestendig en je er hygiënisch aan kunt werken. Het is voornaam dat het blad goed bestand is tegen vlekken, krassen en dat je er eten op kunt knoeien zonder dat het beschadigt. Even met een doekje eroverheen en klaar is natuurlijk ideaal.
Renoveren in plaats van vervangen
Vertoont het werkblad in de keuken wel gebruikerssporen maar is vervangen niet direct noodzakelijk? Dan kun je zeker ook overwegen het blad te laten renoveren. Of dit kan hangt natuurlijk erg af van de aard van de beschadiging maar ook van het materiaal waarvan het werkblad gemaakt is. Is het werkblad bijvoorbeeld van glas gemaakt en zitten er wat kleine krasjes op? Dan kunnen deze er vaak al afgehaald worden met een speciaal product. Als je een werkblad uitkiest informeer dan altijd naar de eigenschappen en hoe je dit het beste kunt onderhouden zodat het zolang mogelijk mooi blijft.
Prijs werkblad nieuw plaatsen of vervangen
De prijs van een keukenblad is afhankelijk van een aantal factoren, denk maar aan de grootte en afmetingen van het werkblad en het gekozen materiaal.
Wanneer je kiest voor een melamine of kunststof werkblad, dan dien je te rekenen op een kost tussen €50 – €100 / lopende meter. Kies je voor een werkblad in natuursteen dan mag je makkelijk op het dubbele rekenen. Laat je het op maat maken door een keukenbouwer, dan komen er ook nog eens de werkuren bij.