Een volledige keukenrenovatie houdt in dat niet enkel de keukenkasten worden gerenoveerd of vervangen, maar ook de volledige keukenruimte. Welke onderdelen van de keukenruimte worden dan aangepakt?
1. Keuken renoveren of vervangen
Onder een volledige keuken renoveren, verstaan we de renovatie of het vervangen van de oude keuken. Indien de keuken nog in goede staat is, worden enkel de keukenkasten gerenoveerd / opgefrist, het werkblad vervangen en eventueel de keukendeuren vervangen. Is de oude keuken niet meer bruikbaar, verlies je te veel plaats, dan wordt de oude keuken vervangen door een nieuwe keuken. Onze keukenbouwers zorgen voor een veilige afbraak en afvoer van de oude keuken en keukenapparaten. Vervolgens wordt er een nieuw keukenplan opgemaakt en wordt jouw droomkeuken geplaatst.
2. Keukentoestellen vervangen
In oude keukens werden meestal energieverslindende keukentoestellen geplaatst. Daarom is het beter om deze te laten vervangen door energiezuinige keukentoestellen. Hierbij wordt gekozen voor de vervanging van de oude keukentoestellen, denk maar aan het vervangen van de kookplaat, koelkast, vaatwasser, oven, dampkap, stoomoven… Kijk goed in welke energieklasse het toestel valt.
4. Keukenvloer vervangen
Bij een volledige keukenrenovatie wordt de oude keukenvloer uitgebroken en vervangen door een nieuwe keukenvloer. Eerst en vooral wordt een nieuwe chape geplaatst om alle leidingen weg te werken, vervolgens wordt de vloerafwerking geplaatst. De soorten vloerafwerkingen voor keukens zijn zeer groot, denk maar aan een mooie gietvloer, keramische tegelvloer, keramisch parket of cementegels. Belangrijk is de slipweerstand en dat de keukenvloer krasvrij en niet gevoelig aan vlekken.
5. Werkblad vervangen
Niet onbelangrijk is het het keukenwerkblad. Werkbladen kunnen sporen van slijtage vertonen en er kunnen stukken afgebroken zijn. Bij een keukenrenovatie is de keuze van het juiste keukenwerkblad zeer belangrijk. Ga altijd voor een duurzaam exemplaar en een werkblad dat past bij de stijl van de keuken. Je kan kiezen tussen een houten, natuursteen, composiet, glas, metalen of keramisch keukenblad.
6. Spatwand plaatsen
Niet onbelangrijk is het plaatsen van een geschikte spatwand. Deze zorgt ervoor dat de muren tijdens het koken niet vuil worden. Je kan een spatwand altijd goed onderhouden en schoonmaken. Deze wordt tussen het werkblad en de bovenkasten van de keuken geplaatst. Hierbij denken we vooral aan bijvoorbeeld Parijse metrotegels, wandtegels of Zelliges of Marokkaanse tegels, glazen spatwand of een keukenspatwand in inox.
7. Loodgieterij
Hou rekening met de huidige watertoevoer en waterafvoer van huishoudelijk afvalwater. Kan je de bestaande leidingen nog gebruiken of moeten ze vervangen worden? Zit de toevoer van water nog op de juiste plek of moet deze verplaatst worden volgens het nieuwe keukenplan? Misschien wens je wel een keukeneiland met spoelbak? Dan moet de watertoevoer en de afvoerleidingen verplaatst worden. Wens je misschien een kleine waterontharder onder de gootsteen te plaatsen? Zorg dan ook voor de juiste aan- en afvoerleidingen. Wens je een stoomoven te plaatsen? Vergeet dan niet een watertoevoer te plaatsen. Had je vroeger veel last van een verstopte afvoer van de spoelbak? Vernieuw dan zeker de waterafvoeren. Bij een totale keukenrenovatie is de loodgieterij zeer belangrijk. Plan goed op voorhand waar je wat wenst te plaatsen.
8. Electra
Vergeet ook niet als je een nieuwe keuken plaatst, rekening te houden met de configuratie van de elektriciteit. Zoals je weet zijn veel toestellen zoals de vaatwasser, (stoom)over, dampkap, waterontharder, wasmachine, elektrische kookplaat constant aangesloten op het elektriciteitsnet. Plaats je toestellen die veel elektriciteit verbruiken, kijk dan zeker na of de zekeringkast het aankan. Het kan zijn dat de zekeringkast vervangen dien te worden. Bepaal ook goed vooraf waar de stopcontacten komen te zitten. Daar sluit je keukenapparaten op aan zoals een broodrooster, gsm, koffiemachine, keukenmixer, bakplaat, eierkoker… plaats steeds voldoende stopcontacten. Het kan zijn dat bestaande stopcontacten verplaatst moeten worden of nieuwe stopcontacten aansluiten aan het elektriciteitsnet aan de orde is. Ten slotte dien je rekening te houden met de keukenverlichting. Denk maar aan de plaatsing van led-verlichting in of tegen het plafond of sfeerverlichting of werkverlichting boven het werkblad.
9. Keukenwanden
Wens je het plan van de huidige keukenruimte uit te breiden of aan te passen, dan kan het zijn dat er een valse wand of scheidingswand dient geplaatst te worden. Om keukenwanden te realiiseren wordt er gebruik gemaakt van gipskartonplaten of in de volksmond “Gyprocwand” genoemd. Wie het iets steviger wenst, kan ook kiezen voor het metselen van muren met behulp van metselblokken.
10. Plafond voor keuken
Wens je het plafond van de keuken aan te passen, dan zijn er een paar opties. Je kunt een vals keukenplafond uitvoeren in waterdichte gipskartonplaten of kunststof/houten plafondstroken. Of wat denk je van de plaatsing van een spanplafond in de keuken? Dit soort plafonds wordt zeer snel geplaatst, bovendien kun je ze alle leidingen en bedrading achter wegsteken. Ten slotte kun je het plafond in de keuken gewoon laten pleisteren.
Afwerking van de keuken
Als allerlaatste dien je de nieuwe keuken af te werken. Hierbij komen keuken schilderwerken of behangwerken kijken net als de aankleding van raam- en deuropeningen. Hier kan je kiezen tussen gordijnen, rolgordijnen, lamellen, indoor screens, binnenluiken enz…
Prijs volledige keukenrenovatie
De totaalprijs van dergelijk project is afhankelijk van de zaken die je wenst te renoveren in de keuken. Ga je voor een totale keukenrenovatie van een kleine keuken, dan dien je al snel €15.000 te rekenen om dit te laten uitvoeren. Ben je toe aan een grondige renovatie van jouw keuken, vraag dan een offerte aan en ontdek hoeveel jouw project exact zal kosten.