Oude keuken vervangen? Ben je handig genoeg om zelf een nieuwe te plaatsen? Dan is het slim om op voorhand een goed stappenplan te maken zodat je niets vergeet en je straks een mooie en functionele nieuwe keuken hebt. We hebben de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet zodat je weet waarmee je rekening moet houden.
Wanneer kies je voor een nieuwe keuken?
Er zijn een aantal redenen wanneer je het best voor een nieuwe keuken kies i.p.v. een keukenrenovatie:
- De keukenkasten & fronten zijn aangetast door ongedierte / houtworm / schimmel…;
- De keukenkasten hebben waterschade opgelopen, zijn vervormd en sluiten niet goed meer;
- De kasten ruiken muf;
- De stijl van de keuken past helemaal niet bij jouw smaak;
- De kasten zijn zwaar beschadigd en vallen niet meer te renoveren;
- Nieuwe en moderne keukentoestellen passen niet meer in de keukenkasten;
- Je wenst meer opbergruimte, de kasten voldoen niet meer;
- Je wilt gewoon eens iets nieuw;
- …
Begin met slopen en kijk wat je kunt behouden
Zit de oude keuken er nog (deels) in? Dan begin je natuurlijk met het slopen daarvan. Zijn er nog bepaalde onderdelen goed en wil je deze behouden? Sloop dat met beleid en zorg ervoor dat je de goede dingen kunt hergebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oude kastjes die je nog kunt gebruiken in de berging of garage om spulletjes in op te bergen of aan keukenapparaten die nog goed zijn als reserve. Is echt alles niet meer bruikbaar? Dan kun je de keuken volledig slopen, maar let daarbij wel op dat je geen leidingen beschadigt.
Zorg dat het leidingwerk, stroomvoorziening en de afvoer in orde is
Dit is een volgende stap. Zorg ervoor dat je de leidingen niet beschadigt, maar kijk ook altijd goed waar deze voor de nieuwe keuken moeten komen zitten. Heb je bijvoorbeeld meer stopcontacten nodig, moet de afvoer of de watertoevoer verplaatst worden of zijn de leidingen aan vervanging toe? Zorg dan dat deze op de juiste plek geïnstalleerd worden. Het is verstandig om dit aan een professional over te laten zodat je zeker weet dat alles functioneert en in orde is. Indien er extra leidingen of iets anders moet worden aangelegd, zorg dan altijd dat alles in orde is voordat de nieuwe keuken geplaatst gaat worden.
Goed meten is zeer belangrijk
Als je een nieuwe keuken wilt installeren, dan ga je daarvoor eerst naar een aanbieder van keukens om te kijken wat er zoal te koop is. Zorg ervoor dat je voor jezelf op een lijstje gezet hebt, wat je allemaal in de keuken wilt hebben zoals bepaalde apparaten of het aantal kastjes dat je wilt. Laat de ruimte waarin de keuken wordt geplaatst goed opmeten of doe dit zelf. Zorg dat het altijd goed klopt en controleer de afmetingen een aantal keren zodat je zeker weet wat de maten van de keuken moeten zijn en dat straks, wanneer de keuken eenmaal geleverd is, deze ook perfect past.
Tip: Om een correcte offerte te kunnen opmaken, zal meestal een keukenbouwer langskomen om de keuken ter plaatse op te meten. Vraag ernaar of de opmeting gratis is of dat de kosten worden afgetrokken bij een eventuele aankoop van de keuken.
Zoek een keuken die aan jouw eisen voldoet
Hierna zoek je een keuken uit die aan jouw wensen voldoet. Kijk daarbij altijd goed naar wat je wilt, maar ook wat goed bij de rest van de inrichting van de woning past. Kijk hoeveel kastjes je wilt en kwijt kunt, of je speciale modellen wilt zoals een apothekerskast, keukeneiland of een hoekkast, of je meteen voor inbouwapparatuur kiest enzovoort… Met de maten op zak kun jij een keuken laten intekenen die perfect in het beschikbare ruimte past en die helemaal naar jouw zin in. Vraag altijd op voorhand een offerte aan zodat je niet voor onverwachte kosten achteraf komt te staan. Als je zelf de keuken installeert, kun je daarmee natuurlijk flink op de kosten besparen.
Waarmee moet je rekening houden als je een keuken kiest?
Bij de keuze voor een keuken houd je het beste rekening met de volgende zaken:
- Keukenstijl: kies een keuken die naar je zin is qua kleur en uitvoering. Kies voor een moderne of juist traditionele keuken, maar ga zeker voor een model dat je mooi vindt en dat bij de woning past.
- Aantal benodigde kasten: kijk hoeveel kastjes je kwijt kunt en wat je per se hebben wilt. Kies frontjes die je mooi vindt en kijk goed hoe deze afgewerkt kunnen worden met bijvoorbeeld hang-en-sluitwerk en handgrepen. Deze laatste zijn er in heel veel soorten en kunnen de keuken meteen een bijzondere uitstraling geven… of kies je voor greeploze keukenkasten?
- Werkblad: kies een goed werkblad dat gemaakt is van het materiaal dat jou het meeste aanstaat.
- Kosten: vraag altijd op voorhand een offerte aan.
- Virtueel bezoek: laat de keuken volledig ontwerpen zodat je te zien krijgt hoe deze wordt. Tegenwoordig kan dit vaak digitaal gedaan worden met een speciaal 3D-programma zodat je echt kunt zien hoe het staat in jouw huis.
- Acties: let op of er bepaalde kortingen of acties op nieuwe keukens te krijgen zijn. Denk maar aan gratis keukentoestellen of korting op de BTW.
Bestellen, maken, leveren en installeren
Heb je éénmaal een keuken met alles erop en eraan gekozen? Dan kan deze besteld en voor je gemaakt worden. Houd er wel altijd rekening mee dat lang niet alle keukens standaard op voorraad zijn en verreweg de meeste keukens op maat gemaakt moeten worden. Dit betekent ook dat er in de meeste gevallen een behoorlijke levertijd op zit, zeker als je ook inbouwapparatuur mee bestelt.