Ben je van plan je keuken te renoveren? Dan is het verstandig daar op voorhand een goed plan voor te maken zodat je precies weet wat je wilt doen en wat dit je gaat kosten. Zo kom je niet voor onverwachte kosten achteraf te staan.
Renoveren in plaats van een volledig nieuwe keuken aanschaffen
Als je een andere woning gekocht hebt, is de kans groot dat er een keuken in zit die je niet mooi vindt, die voor jou niet handig is ingedeeld of die niet meer goed is en zeker wel aan vervanging toe is. Je kunt dan twee dingen doen: of je vervangt de gehele keuken of kiest ervoor om de keuken te renoveren. Zijn er nog bepaalde dingen prima en helemaal naar je zin? Dan is het zeker de moeite waard om voor renoveren te kiezen want dit kost natuurlijk minder dan een volledig nieuwe keuken plaatsen en zo kun je de dingen behouden die nog goed zijn.
Tip: lees ook: wanneer voor een nieuwe keuken kiezen
Keuken duurzamer maken en minder energie gebruiken
Wanneer je vanaf 2023 renovatiewerkzaamheden in je woning in België uitvoert, is het zaak dat je rekening houdt met een nieuwe wet. Hierin wordt gesteld dat bij een renovatie de woning beter gemaakt moet worden, in die zin dat ze energiezuiniger en duurzamer wordt. De wetgeving zegt je dan vanaf 2023 een aangekochte woning binnen de 5 jaar naar een minimum EPC-label D dient te brengen. Hiervoor dien je na de renovatiewerken een EPC-keuring laten uitvoeren.
Dit betekent ook dat er minder gebruik gemaakt wordt van fossiele brandstoffen en je minder elektriciteit verbruikt. Voor een nieuwe keuken installeren of een oude renoveren, heeft dit natuurlijk ook bepaalde consequenties. Denk bijvoorbeeld aan oude energieverslindende keukentoestellen. Door de stijgende energieprijs, denk je er beter aan om energiezuinige keukentoestellen te plaatsen. Het kan zijn dat deze niet meer passen in jouw oude keuken waardoor een renovatie aan de orde is.
Het kan ook zijn dat de keuken tegen een niet-geïsoleerde buitenmuur geplaatst werd. Dan is muurisolatie aan de orde, waardoor de huidige keuken dient afgebroken te worden ( in geval van binnenmuur isolatie). Uiteraard kan je ook kiezen voor de plaatsing van buitenmuurisolatie of spouwmuurisolatie.
Kijk goed wat wel en wat niet vervangen moet worden
Het is belangrijk dat je van tevoren, als je de keuken wilt aanpassen of vervangen, goed bekijkt welke onderdelen nog goed zijn. Is de keuken in de woning bijvoorbeeld kwalitatief goed, maar zijn de frontjes niet naar jouw smaak of hebben deze wel wat gebruikerssporen? Dan is het zeker het overwegen waard om alleen deze te vervangen en de rest te laten zoals het is. Dit geldt zeker ook voor de inbouwapparatuur in een keuken. Deze is kostbaar dus reden te meer om deze te laten zitten als het nog goed is. Is het werkblad in de keuken nog in goede staat, dan kan je dit onderdeel hergebruiken. Is alleen het werkblad versleten, dan kan je het bestaand werkblad vervangen door een nieuw.
Kies voor duurzame inbouwapparatuur
Het is echter wel belangrijk dat de inbouwapparatuur in een keuken zo duurzaam en zuinig mogelijk is. Kijk goed naar het energielabel van de koelkast en de vriezer (mocht deze in de keuken zitten), de vaatwasser, magnetron en oven. Zijn deze apparaten niet energiezuinig? Dan is het zeker raadzaam ze te vervangen. Bekijk altijd goed alle energielabels zodat je weet hoeveel elektriciteit (en water zoals bij de vaatwasser) de apparaten gebruiken. Nieuwere apparaten zijn vaak zuiniger in het gebruik en beter voor het milieu. Heeft de keuken nog een gaskookplaat? Laat deze dan zeker vervangen en kook voortaan elektrisch of op een andere duurzame manier. Nieuwe apparatuur kost wel wat maar als deze veel zuiniger is dan de oude apparaten, bespaar je daar weer mee.
Laat altijd een offerte maken
Als alle inbouwapparaten aan vervanging toe zijn, is het vaak verstandig heel de keuken te laten vervangen. Kom je er zelf niet goed uit of weet je niet hoe je dit het beste aan kunt pakken? Ga dan naar een keukenbouwer die keukens verkoopt en installeert. Zij kunnen om te beginnen een monteur laten komen die samen met jou kan bekijken of renovatie zinvol is of dat je beter de gehele keuken laat vervangen. Laat ook altijd een offerte maken, ongeacht of je voor renovatie of voor een geheel nieuwe keuken plaatsen kiest. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen of extra kosten achteraf te staan.
Kijk goed rond voordat je je keuze maakt
Vaak zijn er speciale aanbiedingen te vinden op het gebied van keukens. Zo kun je bijvoorbeeld korting krijgen op inbouwapparatuur, accessoires of wordt de keuken die jij hebt uitgekozen, kosteloos geplaatst. Het is belangrijk dat je eerst goed voor jezelf bepaalt of je voor renovatie of een nieuwe keuken gaat en daarna goed rondkijkt wat er allemaal wordt aangeboden. Zo vind je een keuken die helemaal naar je smaak is en aan jouw eisen voldoet.
Zelf renoveren of het laten doen?
Ben je zelf nogal handig? Dan kun je zeker kosten besparen door een keuken of nieuwe onderdelen te kopen en deze zelf in de woning te installeren. Als je een goede keuken gevonden hebt die aan al je wensen voldoet, zorg er dan voor dat alles netjes wordt geïnstalleerd en dat het ook allemaal veilig is. Kun je zelf niet alles? Schakel daar dan zeker een vakman voor in, zoals bijvoorbeeld voor de aanleg van elektriciteit of water. Zo weet je zeker dat alles klopt. Een bedrijf inschakelen om een keuken te renoveren kost wat maar dan weet je zeker dat het goed en veilig wordt gedaan en heb je er zelf geen omkijken meer naar.