Een keuken is na verloop van tijd aan vervanging of een opknapbeurt toe. Wil je je keuken er weer als nieuw uit laten zien maar zie je erg op tegen een grote renovatie of vervanging? Pak het dan zo aan dat er geen breekwerk aan te pas komt.
Waarmee moet je rekening houden als je een keuken wilt renoveren?
Je keuken zonder breekwerk renoveren kun je doen door niet al te grote of ingrijpende verbouwingen te doen maar voor een wat kleinere renovatie te kiezen. Dat wil niet zeggen dat je niks veranderen kunt want ook met kleine aanpassingen in de keuken kan deze er heel anders en zelfs weer als nieuw uit komen zien. Het is zaak dat je voor jezelf een goed plan opstelt waarmee je een renovatie in de keuken kunt doen waarbij niet gebroken hoeft te worden. Houd rekening met het volgende:
- Zorg er om te beginnen voor dat je voor jezelf op een rijtje zet wat je precies wilt verbouwen in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een kleine renovatie waarbij je alleen de deurtjes en frontjes vervangt, het werkblad renoveert of vervangt of de tegels en muren netjes opfrist. Dit kan op allerlei manieren gedaan worden maar daarbij is breken zeker niet nodig.
- Maak ook van tevoren een goede inschatting van de kosten. Bekijk of je de kleine renovatie van de keuken zelf kunt doen of dat je er de hulp van een vakman bij nodig hebt. Zelf doen is natuurlijk veel voordeliger maar kost wel tijd.
- Bekijk goed wat je allemaal nodig hebt voor de renovatie. Denk hierbij niet enkel aan de juiste materialen en spullen om in de keuken te plaatsen maar ook aan goed gereedschap. Als je bijvoorbeeld nieuwe deurtjes wilt hangen is een waterpas onontbeerlijk maar ook een schroevendraaier en ander gereedschap zijn nodig.
- Ga je andere deurtjes hangen zodat de keuken een totaal andere look krijgt? Dan heb je daarvoor scharnieren en goede handgrepen nodig. Zijn deze van de oude keuken nog prima? Overweeg dan zeker om ze te hergebruiken. Niks mis met duurzaam bezig zijn en het scheelt ook in de kosten.
Wanneer moet er vrijwel zeker wel gebroken worden?
Veel mensen zien bij een verbouwing van de keuken het meeste op tegen de troep, het stof en wekenlang wonen in een huis dat maar half is en waarvan je de keuken niet gebruiken kunt. Dat is niet meer dan begrijpelijk dat dit idee je niet zo aanstaat. Verbouwen op zich kan leuk zijn maar hoe eerder je resultaat ziet, hoe beter dit vaak is. Als je je keuken echt volledig wilt verbouwen of een andere wilt plaatsen, dan is breekwerk vrijwel altijd aan de orde. Je moet namelijk echt alles eruit halen wat er nog staat en dat betekent breken in de keuken zelf.
Geen complete renovatie nodig
Wil je nu enkel een ander werkblad, de tegels opfrissen of de kastjes en deurtjes vervangen? Dan is het niet nodig om met grof geschut aan de gang te gaan en kun je de onderdelen die vervangen moeten worden ook met beleid eraf halen. Dit betekent dat breken niet nodig is. Het is belangrijk dat je je plan goed volgt en om alles wat nodig is voor de renovatie zoveel mogelijk ineens te doen en je er niet iedere keer opnieuw mee hoeft te beginnen. Zo kun je de complete renovatie in één keer afronden en zit je niet iedere keer met een keuken die niet af is of die je met wat pech weer een tijdje niet gebruiken kunt.
Ga voor duurzaamheid
Wil je nu je keuken ook duurzaam en energiezuiniger maken? Dan is het zaak dat je kiest voor duurzame producten voor de kastjes en het werkblad en dat je op pad gaat voor apparatuur die niet teveel stroom en water gebruikt. Dit geldt voor de magnetron, vaatwasser, koelkast (al dan niet met vriesgedeelte) en de kookplaat. Vanaf 2023 geldt voor renovaties in je woning (dus ook in de keuken) in België dat de duurzaamheid voorop staat en dat je kiest voor goed materiaal dat milieubewust geproduceerd is, lang meegaat en dat je zo min mogelijk meer gebruik maakt van fossiele brandstoffen zoals gas. Verduurzaam daarom zeker ook je keuken. Als je nieuwe apparaten laat inbouwen, is de kans wel aanzienlijk dat er gebroken moet worden. Inbouwapparatuur kan zo gemaakt worden dat het precies past, maar soms moet er wel wat verbouwd worden en belangrijker nog: de leidingen voor stroom en water liggen niet altijd precies goed. Dit is wel iets om rekening mee te houden.